По думите на Десислава Христова държавата бездейства по темата и сега,

...
По думите на Десислава Христова държавата бездейства по темата и сега,
Коментари Харесай

Бившият шеф на Автомагистрали: Скептична съм за забраната за ин хаус, отваря се врата за корупция

По думите на Десислава Христова държавата бездейства по тематиката и в този момент, и по време на предходното ръководство по времето на четворната коалиция

" Доста се анонсираше, че ще се постави завършек на порочните практики с " ин хаус " процедурите, надали не нещата са се оправили. За страдание, съм скептична, доста ми се желае да дойда и да кажа какъв брой е красиво всичко, и по какъв начин се се случват вярно нещата, само че чисто експертно мога да ви кажа, че в частта " ин хаус " не виждам нищо позитивно ", каза бившият шеф на " Автомагистрали " Десислава Христова в студиото на .

По думите ѝ се предлага смяна, която гласи, че комерсиалните сдружения нямат право да превъзлагат предмета на контракта или елементи от него.

" Досега също нямаха право, това, че не е персонално написано, не трансформира смисъла на закона и задачата на " ин хаус ". Пишем нещо, което е ненужно. И до момента позволено ли беше, и какво се случва, в случай че по този начин го тълкуваме? Няма по какъв начин да е било позволено, тъй като законът за публичните поръчки не касае взаимоотношения сред частно правни субекти ", поясни Христова.

Тя акцентира, че тук става въпрос за обществени средства.

" И там е работата - по-добре нищо не прави, когато не си в положение да направиш нещо качествено. Предполагам, че този закон ще се дебатира в Народното събрание и най-вероятно няма да мине по този метод. Ние в България с нашето мислене не сме готови да съблюдаваме духа на правото, а търсим малките врати в него. Има и друго - в една от алинеите написа, че би трябвало да бъде заявено, че поръчката ще бъде изпълнена със личен запас. Това значи, че се не разрешава потреблението на нает запас или техника ", добави някогашният шеф на " Автомагистрали ".

И даде образец с Автомагистрала " Хемус ": " Ако " Автомагистрали " би трябвало със личен запас да извърши " Хемус " - трябваше да е строила 500 купени машини. Няма по какъв начин и не е стопански преференциално, по този метод безусловно извиваш ръцете на комерсиалното сдружение, което е държавно, и го принуждаваш да прави покупки. "

Тя е безапелационна, че няма полза от това нещо.

" Ин хаус " поставя таван на облагата до 10%. Кой ще си направи сметката и по какъв начин ще поеме един изпълнителен шеф да извърши нещо такова, като той ще вкара предприятието в предфалитно положение. Другото, което ми направи усещане - това отваря още по-широко вратата на корупцията. През 2021 година свършихме толкоз доста работа с предходния длъжностен кабинет. Държавата бездейства по тематиката и в този момент, и по време на предходното ръководство по времето на четворната коалиция ", акцентира Десислава Христова, като напомни, че още няма план за Лотове 7,8 и 9.

 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР